Subiektywnie o…

Zanim sprzedasz swój telefon

Na samym początku dodam, że sprawa dotyczy telefonów z systemem Android.
Wielu z nas zmienia swoje telefony dość regularnie. Są nawet tacy, którzy robią to kilka (kilkanaście!!) razy w roku. Standardową procedurą jest oczywiście „wyczyszczenie telefonu” poprzez przywrócenie do do ustawień domyślnych. Wiele osób sądzi, że taki zabieg skasuje bezpowrotnie dane jakie znajdowały się w telefonie. Czy aby na pewno? Jak donosi niebezpiecznik.pl:

Zakupione przez badaczy smartphony były przygotowane do sprzedaży tak, jak robi to większość właścicieli rozstających się ze swoimi smartphonami — przed wystawieniem na aukcji “przywrócono na nich ustawienia fabryczne”. Niestety, jest to nieskuteczna forma pozbycia się danych z telefonu. Funkcja ta nie kasuje samych danych z telefonu, a jedynie oznacza zajęte obszary dysku jako wolne, co umożliwia ich późniejsze nadpisanie. Przez takie zachowanie użytkownik może mieć złudne wrażenie “usunięcia” danych z urządzenia — ale one de facto dalej tam są — trzeba je tylko “odzyskać”. Można to zrobić przy pomocy powszechnie dostępnego oprogramowania do odzyskiwania danych.

Z zakupionych smartphonów, udało się wydobyć:

40 000+ zdjęć
w tym 1 500+ zdjęć z dziećmi
750+ “selfies” kobiet w różnych stadiach nagości ;-)
250+ “selfies” wskazujących na męskie przyrodzenie…
Ponad 1000 wyników wyszukiwania Google
Więcej niż 750 wiadomości e-mail,
Około 250 adresów kontaktowych,
Dodatkowo pośród wydobytych danych, znaleziono jeden wniosek pożyczkowy, a w 4 przypadkach na podstawie danych udało się zidentyfikować poprzedniego właściciela.

Sprawa jest niezwykle poważna gdyż, jak widać w powyższym tekście, w naszych telefonach przechowujemy coraz więcej coraz bardziej wrażliwych danych. I nie mówię tu o zdjęciach (nagich czy też nie).

Jak sobie poradzić z tym problemem? Okazuje się, że Android umożliwia skuteczniejsze zabezpieczenie danych przechowywanych w telefonie. Wystarczy tylko „zaptaszkować” jedną opcję, która nie wiadomo dla czego nie jest włączona domyślnie, aby zaszyfrować pamięć w telefonie. Opcję tą znajdziecie w Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Szyfrowanie.

Sprawa wygląda znaczenie lepiej w przypadku iOS w którym opcja szyfrowania pamięci telefonu jest włączona domyślnie i nie da się wyłączyć.
Więcej informacji znajdziesz na stronie niebezpiecznik.pl