Subiektywnie o…

Dropbox przegląda nasze dyski [aktualizacja] →

Marzec, 2015

niebezpiecznik.pl:

Jeden z użytkowników Dropboksa wykrył, że oprogramowanie synchronizuje ze swoją chmurą nie tylko zawartość dedykowanego katalogu, ale też pozostałe pliki z dysku, niezależnie od tego w jakim katalogu się znajdują. Bez zgody użytkownika. Błąd programistyczny czy zła interpretacja zachowania programu?

Niezwykle niepokojące zachowanie. Miejmy nadzieję, że to tylko błąd programistów, bardzo poważny błąd, który szybko zostanie naprawiony. Przydało by się także kilka słów wyjaśnienia ze strony Dropboxa jak, dla czego, jakie dane, gdzie i w jakim celu zostały wysłane oraz co się z nimi stało.

niebezpiecznik.pl:

Jeden z czytelników, Przemek podrzucił w komentarzu bardzo rzetelną analizę podejrzanych według Mekina zachowań Dropboksa, wykonaną przez osobę, która jest autorem podobnego rozwiązania i dlatego jakiś czas temu reversowała działania Dropboksa. Artykuł wyjaśnia, że Dropbox uzyskuje dostęp do plików poza katalogiem synchronizacji ze względu na ustalenie danych na temat tego jaką ikonę pliku (symbolizującą status synchronizacji) pokazać. Dropbox nie odczytuje zawartości pliku.

Teraz już wszystko wiadomo. TLDR: nie było żadnej afery.